Mięciutkie i puszyste jak chmurka biszkopciki z dodatkiem jabłek. Ich przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 min wraz z pieczeniem! Jabłka można zastąpić innymi ulubionymi owocami. Idealnie nadadzą się jako podwieczorek lub drugie śniadanie dla dzieci.
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- połówka jabłka
- odrobina sody lub proszku do pieczenia
- odrobina cukru (można pominąć)
Jabłko obieramy i kroimy na mniejsze części, najlepiej na małe plasterki. Białka ubijamy. Do ubitych białek dodajemy żółtka i dalej chwilke ubijamy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z sodą i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nakładamy porcje ciasta i lekko rozsmarowujemy na owalny kształt.
Lubię takie proste rzeczy ;)
OdpowiedzUsuńtylko 2 łyżki mąki? czy to pomyłka?
OdpowiedzUsuńTo nie pomyłka:)
UsuńŚwietna sprawa. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń