sobota

Cottage Pie

Dwuwarstwowa zapiekanka mięsno-warzywna.


Składniki:
  • pół kg mięsa wołowego
  • mrożona marchewka z groszkiem
  • passata pomidorowa
  • zioła prowansalskie
  • 5-6 ziemniaków
  • 1 jajko
  • ser parmezan


Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy.
W czasie gdy ziemniaki się gotują przygotowujemy mięso. Na rozgrzana patelnię wrzucamy wołowinę i podsmażamy. Dodajemy groszek, marchewkę i zioła.  Całość mieszamy i podsmażamy. Na koniec dodajemy passatę i jeszcze chwilkę gotujemy.


Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko i ser. Mieszamy dokładnie.

Do naczynia żaroodpornego dajemy podsmażone mięso, na to wykładamy ziemniaki i posypujemy serem. Zapiekamy ok 20 min w 180 st. Smacznego!






1 komentarz:

  1. Ależ to elegancko wygląda! I pewnie jeszcze lepiej smakuje... ;)

    OdpowiedzUsuń