piątek

sałatka big mac

Szybka w przygotowaniu sałatka. W smaku przypomina cheeseburgera. Idealnie nada się na przyjęcia lub na kolację.


Składniki:
  • 2-4 bułki do hamburgerów
  • sałata lodowa
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 200 g sera żółtego
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra

sos:
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1-2 łyżki musztardy
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (można zastąpić większa ilością majonezu)
  • 1 cebula
  • 1 ogórek konserwowy
  • sól, pieprz


Przygotowanie:
Mięso mielone podsmażamy na oleju. Pod koniec smażenia doprawiamy solą, pieprzem i paprykami, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Sos: cebulę drobno siekamy, ogórka kroimy w kosteczkę. W misce mieszamy majonez, ketchup, musztardę i jogurt naturalny, dodajemy cebulę, ogórek, sól, pieprz i ponownie mieszamy.
Bułki do hamburgerów przekrajamy wzdłuż, spody kroimy w kosteczkę, górną część na 4 części. Pokrojone bułki rumienimy na patelni na grzanki. 
Sałatę myjemy i siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce. Ogórka kroimy w kostkę lub plasterki.
W szklanej misce układamy warstwowo: spody bułek, 2/3 sałaty, połowę sosu, mięso, ogórek, ser, sos, sałata i na samą górę bułki. Sałatkę najlepiej jeść świeżo zrobioną. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz