Błyskawiczne ciasto z 3 składników. Smaczne, zdrowe i odchudzone ;) Zamiast tradycyjnego budyniu – najzdrowsza z kasz: kasza jaglana pełna żelaza, odkwaszająca organizm, działająca zbawiennie na naszą skórę, włosy i paznokcie.
Składniki:
szklanka suchej kaszy jaglanej
3,5 szklanki mleka
można dodać cukier waniliowy do smaku lecz niekoniecznie
herbatniki
Kaszę przesypujemy na sitko i płuczemy - zimną wodą - wrzątkiem - zimną wodą aby pozbyć się goryczki. Kaszę zalewamy 2,5 szklanki mleka i gotujemy na małym ogniu aż wsiąknie mleko. Jeśli decydujemy się na cukier to teraz można go dodać.
1 szklankę mleka i ugotowaną kaszę miksujemy blenderem na gładką, budyniową masę.
Dno formy do pieczenia wykładamy herbatnikami, na nich równomiernie rozsmarowujemy masę jaglaną i przykrywamy kolejną warstwą herbatników
Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce. Smacznego!
Czy napoleonki z kaszą jaglaną nie piecze się? Pytam, bo jest napisane po wystudzeniu chłodzimy w lodówce. Będę wdzięczna za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńNie pieczemy, jedynie gotujemy masę którą później studzimy przed włożeniem ciasta do lodówki czy jedzeniem 🙂
Usuń