- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki cukru
- 1/3 szklanki naturalnego jogurtu
- 1/4 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 średniej wielkości starte marchewki
Przygotowanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Marchewkę zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. W drugiej misce wymieszać łyżką jogurt, olej, cukier, jajka. Do suchych składników dodać mokre razem z marchewką, wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników (ciasto będzie gęste). Ciasto przełożyć do keksówki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut w 180 st. bez termoobiegu. Smacznego!
Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :). Wczoraj miałam okazję spróbować pierwszy raz ciasta marchewkowego. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu, dy sama będę piekła
OdpowiedzUsuńprzepis sprawdzam,właśnie w piekarniku są muffinki:)
OdpowiedzUsuń