Ad sense

czwartek

dietetyczne ciasto jogurtowe z marchewką

Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Chętnie po nie sięgam gdy zostanie mi więcej marchewki z wyciskania soku. Nie zawiera dużo tłuszczu, jest na jogurcie z dodatkiem marchewki, dzięki czemu jest wilgotne. Śmiało można z tego ciasta upiec muffinki, czas pieczenia skracamy wtedy do około 20 min, Polecam!



Składniki:
  • 2 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki naturalnego jogurtu
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 średniej wielkości starte marchewki


Przygotowanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Marchewkę zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. W drugiej misce wymieszać łyżką jogurt, olej, cukier, jajka. Do suchych składników dodać mokre razem z marchewką, wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników (ciasto będzie gęste). Ciasto przełożyć do keksówki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut w 180 st. bez termoobiegu. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie :). Wczoraj miałam okazję spróbować pierwszy raz ciasta marchewkowego. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu, dy sama będę piekła

    OdpowiedzUsuń
  3. przepis sprawdzam,właśnie w piekarniku są muffinki:)

    OdpowiedzUsuń