piątek

napoleonka z kaszy jaglanej

Błyskawiczne ciasto z 3 składników. Smaczne, zdrowe i odchudzone ;) Zamiast tradycyjnego budyniu – najzdrowsza z kasz: kasza jaglana pełna żelaza, odkwaszająca organizm, działająca zbawiennie na naszą skórę, włosy i paznokcie.

Składniki:
  • szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 3,5 szklanki mleka
  • można dodać cukier waniliowy do smaku lecz niekoniecznie
  • herbatniki



  • Przygotowanie:
    Kaszę przesypujemy na sitko i płuczemy - zimną wodą - wrzątkiem - zimną wodą aby pozbyć się goryczki. Kaszę zalewamy 2,5 szklanki mleka i gotujemy na małym ogniu aż wsiąknie mleko. Jeśli decydujemy się na cukier to teraz można go dodać.
     1 szklankę mleka i ugotowaną kaszę miksujemy blenderem na gładką, budyniową masę.
    Dno formy do pieczenia wykładamy herbatnikami, na nich równomiernie rozsmarowujemy masę jaglaną i przykrywamy kolejną warstwą herbatników
    Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce. Smacznego!

    2 komentarze:

    1. Anonimowy15:43

      Czy napoleonki z kaszą jaglaną nie piecze się? Pytam, bo jest napisane po wystudzeniu chłodzimy w lodówce. Będę wdzięczna za odpowiedź.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Anonimowy17:32

        Nie pieczemy, jedynie gotujemy masę którą później studzimy przed włożeniem ciasta do lodówki czy jedzeniem 🙂

        Usuń