Podwójnie czekoladowe a przy tym zdrowe i dietetyczne! Przygotowuje się je szybko, ze składników, które niemal każdy zazwyczaj ma w domowej spiżarni, bez zbędnego bałaganu i co najważniejsze – zawsze wychodzą! Jeśli więc macie nagłą ochotę na coś słodkiego, zarezerwujcie kwadrans na przygotowanie ciasta na te czekoladowe babeczki.
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 0,5 szklanki otrębów
- 2 jaja
- mały jogurt naturalny - najlepiej gęsty
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- 2-3 łyżki brązowego cukru - można zastąpić ksylitolem
- pół łyżeczki sody
- 6 kostek czekolady (najzdrowiej gorzkiej ale to już wg uznania) lub maliny, wiśnie, gruszki
Przygotowanie:
Zaczynamy od zmielenia płatków owsianych. Do miski wsypujemy zmielone płatki, otręby, sodę i kakao - mieszamy. W drugiej misce mieszamy jaja, jogurt, mleko i cukier. Wszystkie składniki łączymy razem (masa nie powinna być bardzo rzadka ani za gęsta). Powstałą masę przekładamy do formy na muffinki i w środek każdej z nich wtykamy kostkę czekolady. Pieczemy 15-18 min w 180 stopniach. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz