Składniki:
- Woreczek ryżu
- budyń - najlepiej śmietankowy
- cukier do posłodzenia budyniu
- mleko do ugotowania budyniu
- jabłka
- cynamon
- cukier waniliowy
Przygotowanie:
Ryż gotujemy - najlepiej w mleku. Budyń przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Jabłka obieramy ze skórek, kroimy na mniejsze kawałki, najlepiej plasterki. W garnku zagotowujemy troszkę wody - tak żeby przykryła dno garnka - wrzucamy pokrojone jabłka, cukier waniliowy i prażymy na małym ogniu aż będą miękkie i lekko się będą rozpadać. Odstawiamy do wystudzenia a następnie mieszamy je z cynamonem. Ja skorzystałam z jabłek w słoiku przygotowanych na zimę.
W miseczkach, szklankach, salaterkach układamy warstwami - jabłka - ryż - budyń. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego!
Wygląda mega pysznie :)
OdpowiedzUsuńMniam pyszności :-)
OdpowiedzUsuń