Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- olej lub oliwa do smażenia
- 200 g wątróbki drobiowej
- 200 g piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- ok. 1/2 łyżeczki soli
- 70 g masła w kostce
Przygotowanie:
Cebulę oraz paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy, aż zmiękną. Przekładamy do osobnego naczynia aby ostygły. Wątróbkę i pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki i podsmażamy na tej samej patelni gdzie smażyła się papryka z cebulką. Doprawiamy mięso do smaku solą, czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem. Smażymy aż mięso straci surowość. Odstawiamy do przestudzenia. Podsmażoną paprykę z cebulą oraz mięso przeskładamy do blendera i miksujemy aż składniki się połączą (można również zmielić w maszynce do mielenia). Mniej więcej pod koniec dodajemy miękkie masło i miksujemy dalej do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę można skosztować i ewentualnie doprawić pod swój smak, ja czasem dosypuję troszkę pieprzu. Pasztet przekładamy do zamykanego pojemniczka i przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz