Bardzo prosty a jaki przepyszny pomysł na obiad! Udka kurczaka pieczone na ryżu to jedno z tych dań które robią się same. 5 min przygotowania a całą pracę za nas robi piekarnik. Udka z tego przepisu wychodzą pyszne i soczyste. Polecam!
Składniki:
- 300 g ryżu
- 600 ml rosołu lub wywaru warzywnego
- 3 podudzia (6 pałek kurczaka lub 6 udek kurczaka)
- cebula
- ulubione przyprawy do kurczaka (u nas czosnek, papryka słodka, papryka ostra)
- opcjonalnie przecier pomidorowy
Przygotowanie:
Kurczaka nacieramy przyprawami i odstawiamy na ok. godzinę a najlepiej na noc do lodówki aby przeszedł smakiem. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy cały ryż i zalewamy rosołem. Jeśli macie ochotę można dodać przecier pomidorowy. Mieszamy całość i rozkładamy równomiernie ryż po całym naczyniu. Na to ukladamy cebulę i kurczaka. Nie przejmujcie się jeśli jest za dużo rosołu, podczas pieczenia ryż wypije całość. Pieczemy w 190-200 st przez godzinę. Podajemy z ulubioną surówką. Smacznego!
genialne serdecznie dziekuje to chyba bedzie wakacyjny hit
OdpowiedzUsuńZrobiłam bardzo smaczny polecam
OdpowiedzUsuń