piątek

Kurczak pieczony na ryżu

Bardzo prosty a jaki przepyszny pomysł na obiad! Udka kurczaka pieczone na ryżu to jedno z tych dań które robią się same. 5 min przygotowania a całą pracę za nas robi piekarnik. Udka z tego przepisu wychodzą pyszne i soczyste. Polecam!


Składniki:

  • 300 g ryżu 
  • 600 ml rosołu lub wywaru warzywnego
  • 3 podudzia (6 pałek kurczaka lub 6 udek kurczaka)
  • cebula
  • ulubione przyprawy do kurczaka (u nas czosnek, papryka słodka, papryka ostra)
  • opcjonalnie przecier pomidorowy

Przygotowanie:
Kurczaka nacieramy przyprawami i odstawiamy na ok. godzinę a najlepiej na noc do lodówki aby przeszedł smakiem. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy cały ryż i zalewamy rosołem. Jeśli macie ochotę można  dodać przecier pomidorowy. Mieszamy całość i rozkładamy równomiernie ryż po całym naczyniu. Na to ukladamy cebulę i kurczaka. Nie przejmujcie się jeśli jest za dużo rosołu, podczas pieczenia ryż wypije całość. Pieczemy w 190-200 st przez godzinę. Podajemy z ulubioną surówką. Smacznego!



2 komentarze:

  1. genialne serdecznie dziekuje to chyba bedzie wakacyjny hit

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam bardzo smaczny polecam

    OdpowiedzUsuń