Pyszne świąteczne orzeszki z orzechowym kremem.
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 250 g masła
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Orzechowy krem:
- 2 szkl łuskanych i zmielonych orzechów włoskich
- 1 szkl. mleka
- 20 dkg masła
- 1/2 szkl cukru pudru
Przygotowanie:
Składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy. Miskę odstawiamy do lodówki na ok pół godziny. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię lub formę do orzeszków. Z ciasta formujemy małe kulki i układamy w każdym otworze patelni. Dociskamy drugą częścią formy i pieczemy po ok 1-2 min. z każdej strony. Upieczone studzimy na kratce.
krem: Zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na około 20 min do napęcznienia. Miękkie masło ucieramy na puszysto z cukrem a następnie dodajemy wystudzone orzechy.Dobrze wszystko razem ucieramy.
Gotowym kremem wypełniamy łupinki orzeszków i sklejamy je po 2 tak aby powstał orzech. Gotowe orzeszki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Gotowym kremem wypełniamy łupinki orzeszków i sklejamy je po 2 tak aby powstał orzech. Gotowe orzeszki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Orzeszki już od dawna są z nami na świątecznym stole :) Polecamy każdemu!
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciastka! Pierwszy raz jadłam w dzieciństwie u cioci i do dziś przepadam :)
OdpowiedzUsuńCiasto wychodzi kruche?
OdpowiedzUsuńTak
Usuń