środa

Świąteczne orzeszki z masą orzechową

Pyszne świąteczne orzeszki z orzechowym kremem.




Składniki:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła 
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Orzechowy krem:
  • 2 szkl łuskanych i zmielonych orzechów włoskich
  • 1 szkl. mleka
  • 20 dkg masła
  • 1/2 szkl cukru pudru
Przygotowanie:
Składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy. Miskę odstawiamy do lodówki na ok pół godziny. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię lub formę do orzeszków. Z ciasta formujemy małe kulki i układamy w każdym otworze patelni. Dociskamy drugą częścią formy i pieczemy po ok 1-2 min. z każdej strony. Upieczone studzimy na kratce. 
krem: Zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na około 20 min do napęcznienia. Miękkie masło ucieramy na puszysto z cukrem a następnie dodajemy wystudzone orzechy.Dobrze wszystko razem ucieramy.
Gotowym kremem wypełniamy łupinki orzeszków i sklejamy je po 2 tak aby powstał orzech. Gotowe orzeszki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Orzeszki już od dawna są z nami na świątecznym stole :) Polecamy każdemu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione ciastka! Pierwszy raz jadłam w dzieciństwie u cioci i do dziś przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wychodzi kruche?

    OdpowiedzUsuń