Bardzo stary przepis... po pierwszym kęsie przypomniał mi się dom babci i jej sernik pieczony w takim starym piecyku kaflowym... smakuje identycznie jak z czasów dzieciństwa 😍
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 2 jaja
- 1 żółtko
- 250 g masła lub sprawdzonej margaryny
- pół szklanki cukru (125 ml)
- płaska łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa:
- około 1 kg twarogu półtłustego
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej lub dwa budynie śmietankowe
- 5 jaj
- 125 ml mleka
- 125 ml chudej śmietany 12%
- 3/4 szklanki cukru (około 200 g)
- szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Odstawić na 15 min. Podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować, wyłożyć na blachę i podpiec 10 min w 180st. Drugą część rozwałkować i pociąć na paski.
Masa serowa - potrzebne nam będą 3 miski - w pierwszej ubijamy białka jaj ze szczyptą soli. W drugiej misce żółtka miksujemy z cukrem na puch. W trzeciej misce miksujemy ser, śmietanę i mleko najlepiej blenderem. Żółtka z cukrem dodajemy do masy serowej i mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Wylewamy na podpieczony spód. Na to kładziemy paski ciasta. Pieczemy 45-50 min w 180 st.
Masa serowa - potrzebne nam będą 3 miski - w pierwszej ubijamy białka jaj ze szczyptą soli. W drugiej misce żółtka miksujemy z cukrem na puch. W trzeciej misce miksujemy ser, śmietanę i mleko najlepiej blenderem. Żółtka z cukrem dodajemy do masy serowej i mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Wylewamy na podpieczony spód. Na to kładziemy paski ciasta. Pieczemy 45-50 min w 180 st.
Uwielbiam tradycyjne serniki. Jaki wymiar blaszki, standardowy?
OdpowiedzUsuńTak, standardowy rozmiar. Moja blaszka ma 35x27 cm
Usuń