Ad sense

wtorek

pełnoziarniste kapuśniaczki

Zawsze pojawiają się u nas na wigilijnym stole. Pyszny dodatek do świątecznego czerwonego barszczu. Świetnie sprawdzą się również na domowych imprezach. Są fantastyczne, bardzo smaczne i je się jednego za drugim, przez co są nieco zdradliwe… :)



Składniki:
Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 250 g mąki pszennej
  • (Całość można zastąpić 500 g mąki pszennej lub 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej)
  • 7g suchych drożdży lub 1/4 kostki świeżych a
  • 1 szklanka cieplej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
Farsz:
  • kapusta kiszona
  • pieczarki
  • cebulka
  • sól
  • pieprz
  • przecier pomidorowy

Przygotowanie:
Farsz: Pieczarki można pokroić na kawałki a można zetrzeć na tarce, kapustę odsączyć i pokroić na mniejsze kawałeczki, cebulkę pokroić w kostkę. Pieczarki z cebulką podduszamy na patelni. Gdy już są gotowe wyłączamy grzanie, dodajemy kapustę, sól, pieprz, i mieszamy. Można dodać odrobinę przecieru pomidorowego.
Ciasto: Wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto. Można odłożyć aby urosło a można od razu wałkować. Stolnicę lekko podsypujemy mąką, ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy lekko przecierem pomidorowym i nakładamy połowę farszu. Zawijamy ciasno w roladę i kroimy na kawałki. Z druga częścią robimy to samo. Pieczemy w 180 st ok 20 min do zrumienienia. Wyszło tyle ile na zdjęciu na blaszce. Najlepiej smakują z kubkiem barszczyku. Smacznego!


4 komentarze:

  1. zjadłabym chyba wszystkie :) smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo smakowicie. Zastanawia mnie tylko, czy można zamienić mąkę pszenną na razową?

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo kusząca propozycja :) na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń