Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 250 g mąki pszennej
- (Całość można zastąpić 500 g mąki pszennej lub 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej)
- 7g suchych drożdży lub 1/4 kostki świeżych a
- 1 szklanka cieplej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Farsz:
- kapusta kiszona
- pieczarki
- cebulka
- sól
- pieprz
- przecier pomidorowy
Przygotowanie:
Farsz: Pieczarki można pokroić na kawałki a można zetrzeć na tarce, kapustę odsączyć i pokroić na mniejsze kawałeczki, cebulkę pokroić w kostkę. Pieczarki z cebulką podduszamy na patelni. Gdy już są gotowe wyłączamy grzanie, dodajemy kapustę, sól, pieprz, i mieszamy. Można dodać odrobinę przecieru pomidorowego.
Ciasto: Wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto. Można odłożyć aby urosło a można od razu wałkować. Stolnicę lekko podsypujemy mąką, ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy lekko przecierem pomidorowym i nakładamy połowę farszu. Zawijamy ciasno w roladę i kroimy na kawałki. Z druga częścią robimy to samo. Pieczemy w 180 st ok 20 min do zrumienienia. Wyszło tyle ile na zdjęciu na blaszce. Najlepiej smakują z kubkiem barszczyku. Smacznego!
Ciasto: Wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto. Można odłożyć aby urosło a można od razu wałkować. Stolnicę lekko podsypujemy mąką, ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy lekko przecierem pomidorowym i nakładamy połowę farszu. Zawijamy ciasno w roladę i kroimy na kawałki. Z druga częścią robimy to samo. Pieczemy w 180 st ok 20 min do zrumienienia. Wyszło tyle ile na zdjęciu na blaszce. Najlepiej smakują z kubkiem barszczyku. Smacznego!
zjadłabym chyba wszystkie :) smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie. Zastanawia mnie tylko, czy można zamienić mąkę pszenną na razową?
OdpowiedzUsuńTak, mozna :)
UsuńBardzo kusząca propozycja :) na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuń