Zdrowsza wersja makowca - zamiast mąki używamy otrąb. Dodatek jabłek sprawia, że ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne :)
- 2 jabłka
- 4 całe jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki suchego maku
- 2 szklanki otrąb pszennych
- 2 szklanki otrąb owsianych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- kilka kropli aromatu do ciast (opcjonalnie)
- 2 łyżki bardzo miękkiego masła
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy na małą kosteczkę. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Pieczemy 50 min w 180 st. Przed wyjęciem z piekarnika warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Gotowe wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Zimne polewamy roztopioną czekoladą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz