Składniki:
- 1 mała/średnia główka kapusty
- 1 cebula
- 350 g mięsa mielonego
- 1 płaska łyżeczka curry, słodkiej papryki, ostrej papryki, czosnku
- posiekany koperek
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1-2 woreczki ugotowanego ryżu (zależy ile lubicie)
- około 500 ml zimnej wody (może być mniej lub więcej - zależy od kapusty)
- koncentrat pomidorowy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kosteczkę i razem z mięsem podsmażamy na patelni. Kapustę szatkujemy i dodajemy do podsmażonego mięsa. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz wodę i dusimy aż kapusta będzie miękka. Pod koniec dodajemy ugotowany ryż oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko mieszamy i ewentualnie doprawiamy. Podajemy z chlebkiem lub ziemniaczkami. Smacznego!
Znakomity przepis. Jeszcze nigdy nie spotkalam sie z golabkowym bigosem. Koniecznie do zrobienia.
OdpowiedzUsuń