sobota

gołąbkowy bigos

 Szybki obiad na leniwe dni. Niby bigos a smakuje jak gołąbki. Ryż, kapusta, mięsko mielone z cebulką - pycha!
Składniki:
  • 1 mała/średnia główka kapusty
  • 1 cebula
  • 350 g mięsa mielonego 
  • 1 płaska łyżeczka curry, słodkiej papryki, ostrej papryki, czosnku
  • posiekany koperek
  • 3 kulki ziela angielskiego 
  • 1 liść laurowy
  • 1-2 woreczki ugotowanego ryżu (zależy ile lubicie)
  • około 500 ml zimnej wody (może być mniej lub więcej - zależy od kapusty)
  • koncentrat pomidorowy
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kosteczkę i razem z mięsem podsmażamy na patelni. Kapustę szatkujemy i dodajemy do podsmażonego mięsa. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz wodę i dusimy aż kapusta będzie miękka. Pod koniec dodajemy ugotowany ryż oraz koncentrat pomidorowy.  Wszystko mieszamy i ewentualnie doprawiamy. Podajemy z chlebkiem lub ziemniaczkami. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Kasia22:11

    Znakomity przepis. Jeszcze nigdy nie spotkalam sie z golabkowym bigosem. Koniecznie do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń