Sezon grzybowy w pełni, więc dzisiaj zapraszam na pyszny grzybowy sos. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i robi się go dość szybko.
Składniki:
- 0,5 kg grzybów np. borowików, podgrzybków
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki lub koperek
- 1/2 szklanki wody
- 125 ml śmietany do sosów
Przygotowanie:
Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i 2 łyżki masła.Pokrojoną cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Należy ją zeszklić na maśle. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i całość podsmażamy jeszcze przez około 1-2 minuty. Na patelnię dodajemy łyżkę masła i dorzucamy pokrojone grzyby i podsmażamy przez ok. 10 minut delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Po tym czasie dolewamy na patelnię trochę wody i dusimy grzyby do miękkości.Do kubka ze śmietaną dajemy 2-3 łyżki sosu grzybowego, mieszamy i wlewamy na patelnię. Całość trzeba zagotować. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Sos gotujemy na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Smacznego!
Moja mam kiedyś robiła sos grzybowy, którego podstawą były podgrzybki suszone. To był jeden z moich ulubionych sosów.
OdpowiedzUsuń