Ad sense

poniedziałek

domowa drobiowa wędlina

 Domowa drobiowa wędlina z dodatkami na jakie tylko mamy ochotę, Ja wykorzystałam marchewkę i groszek ale to równie dobrze może być papryka, oliwki,pieczarki, pomidory suszone, ogórki konserwowe - ogranicza nas tylko wyobraźnia .Jeśli jesteście zwolennikami domowych wędlin a w szczególności lubicie wędliny z galaretką, to dzisiejszy przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu.




Składniki:
  • 1 pojedyńcza pierś kurczaka
  • 3 udka kurczaka bez kości (razem pół kilo mięsa)
  • marchewka, groszek
  • sól, pieprz
  • przyprawy takie jakie lubicie - vegeta, papryka, czosnek
  • około 200 ml wody
  • 2-3 łyżeczki żelatyny
  • pusta butelka - moja po mleku
  • woreczek

Przygotowanie:
Mięso myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę - taką jaką chcemy mieć w wędlinie, doprawiamy i mieszamy dokładnie, W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy mięso. cały czas mieszając gotujemy aż mięso straci surowość, później już nie będzie poddawane obróbce termicznej - ja na tym etapie wrzuciłam marchew z groszkiem, ponieważ korzystałam z mrożonych. Gdy mięso już jest ugotowane dodajemy rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Z butelki odcinamy górną warstwę i wkładamy do środka woreczek. Przestudzone mięso przekładamy wraz z całym płynem do butelki i mocno dociskamy. Zawiązujemy woreczek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc, aż galaretka stężeje. Smacznego!




4 komentarze:

  1. Ale super wykonanie, wygląda pysznie)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Super rewelacyjny pomysł! Na pewno zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasia09:19

    Uwielbiam taka galaretke z miesem i warzywami. Tylko kupowalam :-). Teraz zrobie sama. Dzieki za swietny przepis :-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjny pomysł,wykorzystam bo jestem fanką domowej wędliny,a z galaretką wprost uwielbiam :}

    OdpowiedzUsuń