wtorek

Sos grzybowy

Sezon grzybowy w pełni, więc dzisiaj zapraszam na pyszny grzybowy sos. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i robi się go dość szybko. 


Składniki:
  • 0,5 kg grzybów np. borowików, podgrzybków
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy 
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki lub koperek
  • 1/2 szklanki wody
  • 125 ml śmietany do sosów

Przygotowanie:
Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i 2 łyżki masła.Pokrojoną cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Należy ją zeszklić na maśle. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i całość podsmażamy jeszcze przez około 1-2 minuty. Na patelnię dodajemy łyżkę masła i dorzucamy pokrojone grzyby i podsmażamy przez ok. 10 minut delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Po tym czasie dolewamy na patelnię trochę wody i dusimy grzyby do miękkości.
Do kubka ze śmietaną dajemy 2-3 łyżki sosu grzybowego, mieszamy i wlewamy na patelnię. Całość trzeba zagotować. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Sos gotujemy na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Kuba11:48

    Moja mam kiedyś robiła sos grzybowy, którego podstawą były podgrzybki suszone. To był jeden z moich ulubionych sosów.

    OdpowiedzUsuń