Ad sense

piątek

szybki lekki obiadek na upały

Na dworze gorąco a obiad zjeść trzeba. Zazwyczaj gdy jest gorąco, mamy dużo mniejszy apetyt niż podczas chłodnych dni. Na taka pogodę proponuje fasolkę szparagową gotowaną na parze z jajkiem sadzonym i młodymi ziemniaczkami a do popicia zimny kefir :)


Składniki:
250 g fasolki szparagowej
2 jajka
2 większe młode ziemniaki lub kilka mniejszych
kefir

Przygotowanie:
Fasolkę szparagową i ziemniaki gotuję na parze w parowarze.
Na patelni rozgrzewam troszeczkę masła i smażę dwa jajka. Doprawiam solą i pieprzem.
Ugotowane ziemniaki ubijam tłuczkiem i dodaję troszkę mleka i troszkę masła tak żeby wyszło puree. Wykładam na talerze i podaję z zimnym kefirem. Fasolkę można jeszcze posypać uprażona bułką tartą jeśli ktoś ma ochotę :)
Smacznego!

1 komentarz: