Dziś przepis na szybkie i aromatyczne danie, które możecie przygotować
zarówno we własnej kuchni jak i w plenerze, zwłaszcza że sezon grillowy już w pełni i za oknem świeci pięknie słoneczko. Moją propozycją na
weekendowe spotkania przy grillu są szaszłyki z kurczakiem, papryką, pieczarkami i cebulką. Ich wielką zaletą jest prostota i szybkość wykonania.
Składniki:
2 podwójne piersi z kurczaka
2 papryki (żółta i czerwona)
2 cebule
300 g pieczarek
Składniki na marynatę:
3-4 łyżki oleju
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
1/3 łyżeczki czerwonej mielonej papryki chili
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól morska
Dodatkowo:
długie patyczki do szaszłyków ok. 10 sztuk.
Pamiętajcie – jeśli używacie drewnianych patyczków do szaszłyków, to przed użyciem musicie je namoczyć, by się nie paliły.
Pamiętajcie – jeśli używacie drewnianych patyczków do szaszłyków, to przed użyciem musicie je namoczyć, by się nie paliły.
Wykonanie:
Składniki na marynatę umieszczamy w większej misce i dokładnie mieszamy.
Mięso
myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę lub paski jak kto woli. Kurczaka wrzucamy
do marynaty i dokładnie mieszamy tak, aby każdy kawałek był nią pokryty.
Odstawiamy na ok. 30 minut. W tym czasie myjemy i kroimy papryki w
kostkę. Cebulę obieramy kroimy na ćwiartki następnie obieramy warstwy.
Wyjmujemy
kurczaka z marynaty nadziewamy naprzemiennie z papryką, pieczarkami i cebulą na patyki. Grillujemy przez
ok.15 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz