Ad sense

piątek

Drobiowe szaszłyki z warzywami dla osób na diecie i nie tylko

Dziś przepis na szybkie i aromatyczne danie, które możecie przygotować zarówno we własnej kuchni jak i w plenerze, zwłaszcza że sezon grillowy już w pełni i za oknem świeci pięknie słoneczko. Moją propozycją na weekendowe spotkania przy grillu są szaszłyki z kurczakiem, papryką, pieczarkami i cebulką. Ich wielką zaletą jest prostota i szybkość wykonania.

 


Składniki:

2 podwójne piersi z kurczaka

2 papryki (żółta i czerwona)

2 cebule

300 g pieczarek

Składniki na marynatę:

3-4 łyżki oleju

1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki

1/3 łyżeczki czerwonej mielonej papryki chili
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

sól morska

Dodatkowo:

długie patyczki do szaszłyków ok. 10 sztuk.
Pamiętajcie – jeśli używacie drewnianych patyczków do szaszłyków, to przed użyciem musicie je namoczyć, by się nie paliły.

Wykonanie:

Składniki na marynatę umieszczamy w większej misce i dokładnie mieszamy.

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę lub paski jak kto woli. Kurczaka wrzucamy do marynaty i dokładnie mieszamy tak, aby każdy kawałek był nią pokryty. Odstawiamy na ok. 30 minut. W tym czasie myjemy i kroimy papryki w kostkę. Cebulę obieramy kroimy na ćwiartki następnie obieramy warstwy.

Wyjmujemy kurczaka z marynaty nadziewamy naprzemiennie z papryką, pieczarkami i cebulą na patyki. Grillujemy przez ok.15 minut.

 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz