Składniki:
- pół szklanki płatków owsianych
- 1 - 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 3/4 łyżeczki soli (z dwoma łyżkami będą ciemniejsze i słodsze np. do dżemu)
- 1 szklanka wrzącej wody
- 14 g drożdży świeżych
- 3 łyżki letniej wody
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
- do posypania: płatki owsiane
Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach letniej wody, odstawić na 5 minut. Dodać
do miski z płatkami, następnie dodać siemię lniane i dobrze wymieszać.
Dodać mąkę razową i pszenną, dobrze wymieszać. Wyrobić ciasto,
odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę,
włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte
ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5
godziny).
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i
podzielić na 12 równych części. Uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na
blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, pozostawić pod
przykryciem około 30 minut lub dłużej, do podwojenia objętości. Przed
samym pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać
płatkami owsianymi. Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut, do zarumienienia. Wyjąć i wystudzić na kratce. Smacznego!
Jak widzicie ja lubie je jeść z szynka, jajkiem sadzonym i pomidorkiem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz