Składniki :
- 500g mąki pszennej
- 250g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 szkl ciepłej wody
- 7g suchych drożdży lub 1/3 kostki świeżych
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dajemy do dużej miski i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Ze świeżych drożdży trzeba najpierw zrobić rozczyn. Do ciasta można dać ziarenka np słonecznik , pestki dyni, siemię lniane, czarnuszkę itp. Wymieszane ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie ciasto przerabiamy/mieszamy kilka razy i odstawiamy ponownie pod przykryciem na pół godziny do wyrośnięcia. piekarnik rozgrzewamy do 190-200 st. Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wilgotną dłonią lub mokrą łyżką wyrównujemy wierzch i posypujemy słonecznikiem lekko go wklepując w ciasto. Chlebek wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 1 godziny bez termoobiegu. Z termoobiegiem temperaturę pieczenia należy zmniejszyć do 180 st i pilnować czasu pieczenia, możliwe że już po 50 min będzie gotowy. Upieczony chleb rozpoznamy po takim pustym odgłosie gdy postukamy w niego od spodu. Upieczony chleb wyjmuję z foremki i zawijam w czystą suchą ściereczkę kuchenną i tak zostawiam do wystudzenia. Wtedy skórka chleba nie jest twarda a nadal chrupiąca. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz