Składniki:
- 2 woreczki ryżu
- 2 piersi kurczaka
- 1 czerwona papryka (dałam żółtą)
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 szklanka mrożonego groszku
- ulubiona przyprawa do kurczaka
- ostra i słodka papryka w proszku
- 1-2 łyżki oleju
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia. Nada się również ryż ugotowany poprzedniego dnia. Pierś kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy olej, przyprawę do kurczaka, ostrą i słodką paprykę, mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Mrożony groszek gotujemy ok 6-8 min. Paprykę kroimy w kosteczkę. Kukurydzę i fasolkę odcedzamy z zalewy.
Po godzinie kurczaka wyjmujemy z lodówki i smażymy. Odstawiamy do wystudzenia.
W dużej misce mieszamy wszystkie składniki- ryż, groszek, kukurydzę, paprykę, fasolę i usmażoną pierś kurczaka.
W oddzielnej miseczce przygotowujemy sos. Dodajemy majonez i jogurt naturalny, posypujemy posiekaną natką pietruszki i mieszamy. Gotowym sosem polewamy przygotowane składniki sałatki i mieszamy. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Smacznego !
Mhmm... właśnie szukam przepisu na sałatkę i nie mogę się zdecydować, który wybrać. Tyle pyszności! ;-)
OdpowiedzUsuń