Składniki:
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam typ 1850)
- 100 g płatków owsianych błyskawicznych
- 500 ml letniego mleka lub wody
- 35 g drożdży świeżych
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Do miski wkruszamy drożdże, cukier, 50 ml mleka i dużą łyżkę mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 min aby drożdże "ruszyły".
Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość na około 40 minut .
Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, aby łatwiej było je przenieść dłoń nawilżamy olejem.
Górę chlebka wyrównujemy w foremce dłonią nawilżoną olejem.
Foremkę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia .
Razem chleb powinien piec się około 70 minut – 10 minut w temperaturze 190 stopni – i około 60 minut w temperaturze 180 stopni – w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu .
Po upieczeniu gdy postukamy od spodu to powinien mieć głuchy pusty odgłos to wtedy chleb na pewno jest upieczony.
Po upieczeniu i wyjęciu chleba z foremki zawijam go w czystą ściereczkę aby wystygł, wtedy nie ma twardej skórki.
Czasem piekę sama chleb, ale jeszcze nie przyszło mi do głowy, żeby dodać płatki owsiane. Świetny pomysł, na pewno wykorzystam.
OdpowiedzUsuń