Ad sense

niedziela

kukurydziane placuszki

Szybki pomysł na śniadanie, podwieczorek czy też lekką kolację. Świetnie sprawdzą się z owocami, nutellą,  powidłami czy cukrem pudrem.



Składniki:
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mleka 
  • 2-3 łyżeczki cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można zastąpić sodą oczyszczoną)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)
  • szczypta soli

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól oraz cynamon. Dokładnie wszystko mieszamy i dolewamy mleko. Całość ponownie mieszamy. Ciasto powinno wyjść gęstsze niż naleśnikowe. Patelnię smarujemy lekko tłuszczem i na rozgrzaną nakładamy łyżką małe porcje ciasta. Smażymy z obydwóch stron po 1-2 min. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

1 komentarz: