Surówka:
Składniki:
- pół kapusty włoskiej
- 1 duża marchew
- 1 łyżeczka koperku
- 2 łyżki majonezu
- 1,5 łyżki octu
- 3 łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 1/4 szklanki cukru
Przygotowanie:
Kapustę siekamy, przekładamy do miski. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do kapusty. Koperek siekamy, dodajemy do marchewki i kapusty. Majonez mieszamy z octem, cukrem, solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na około 15 min.
Skladniki na kotleciki:
- Pół kg mięsa mielonego
- 1 jajo
- 2-3 łyżki kaszy manny
- Mała cebulka
- Ulubione przyprawy- papryka slodka i ostra, czosnek, sól, pieprz, vegeta
- Dodatkowo kawałek papryki i 3 ogórki konserwowe i musztarda
Wszystkie składniki na mięso mieszamy i odstawiamy na 15-30 min. Ogórki kroimy na 4 części, paprykę w 6 paseczków. Mięso dzielimy na 6 równych części. W zwilżonych dłoniach z mięsa robimy placki, smarujemy musztardą, kładziemy po 2 kawałki ogórka i jeden paseczek papryki. Zawijamy jak roladki. Smażymy na średnim ogniu z każdej strony, polecam pod przykryciem wtedy bedzie wiadomo że mięso nie jest w środku surowe.
Smacznego 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz