czwartek

Oszukane zrazy oraz surówka z kapusty włoskiej

Propozycja na obiad - surówka z kapusty włoskiej i oszukane zrazy czyli kotlety mielone nadziewane papryką i ogórkiem konserwowym 😉 prosto, szybko i pysznie. polecam!




Surówka:
Składniki:

  • pół kapusty włoskiej
  • 1 duża marchew
  • 1 łyżeczka koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżki octu
  • 3 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1/4 szklanki cukru

Przygotowanie:
Kapustę siekamy, przekładamy do miski. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do kapusty. Koperek siekamy, dodajemy do marchewki i kapusty. Majonez mieszamy z octem, cukrem, solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na około 15 min.



Skladniki na kotleciki:

  • Pół kg mięsa mielonego
  • 1 jajo
  • 2-3 łyżki kaszy manny
  • Mała cebulka
  • Ulubione przyprawy- papryka slodka i ostra, czosnek, sól, pieprz, vegeta
  • Dodatkowo kawałek papryki i 3 ogórki konserwowe i musztarda


Wszystkie składniki na mięso mieszamy i odstawiamy na 15-30 min. Ogórki kroimy na 4 części, paprykę w 6 paseczków. Mięso dzielimy na 6 równych części. W zwilżonych dłoniach z mięsa robimy placki, smarujemy musztardą, kładziemy po 2 kawałki ogórka i jeden paseczek papryki. Zawijamy jak roladki. Smażymy na średnim ogniu z każdej strony, polecam pod przykryciem wtedy bedzie wiadomo że mięso nie jest w środku surowe.



Smacznego 😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz