Składniki:
- 400g mąki pszennej
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 7g suchych drożdży lub 25g świeżych
- 300ml ciepłego mleka (lub 150ml mleka i 150 ml wody)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżek oleju
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy suche drożdże, cukier, sól, mleko i wszystko mieszamy. Dodajemy olej i wyrabiamy gładkie ciasto ok 5-8 min. Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę lub blat i chwilę ugniatamy, dzielimy na 10-12 części. Z każdej robimy wałek który zawijamy w bułeczkę (instrukcja na zdjęciu).
Bułki układamy na blaszce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. Po 20 min bułki smarujemy mlekiem lub mlekiem wymieszanym z jajkiem, można posypać z qiwrzchu sezamem lub makiem. Blaszkę qstawiamy do piekarnika i pieczemy 25-30 min. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz