Mięciutkie, puszyste, wypełnione po brzego masą serową bułeczki.
Ciasto:
- 400g mąki
- 7g suchych drożdży lub 25g świeżych
- 50g cukru
- 2 jajka
- 130 ml ciepłego mleka
- 50g masła
- szczypta soli
Masa serowa
- 250g sera białego najlepiej tłustego lub półtłustego
- 1 żółtko
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru pudru
- można dodać wcześniej namoczone rodzynki
Przygotowanie:
Masa serowa: wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do połączenia.
Ciasto: Drożdże, cukier, ciepłe mleko oraz 1 łyżkę mąki mieszamy w kubeczku lub miseczce i odstawiamy na 15 min aby drożdże zaczęły pracować. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże, roztopione masło, sól oraz 2 jajka i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na posypaną mąka stolnicę lub blat i rozwałkowujemy na duży prostokąt. Całość smarujemy masą serową. Zwijamy w rulon od dłuższej strony. Bardzo ostrym nożem kroimy w plasterki - ok 10 szt. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie bułki smarujemy masłem lub mlekiem i wsadzamy do nagrzanego do 180 st piekarnika. Pieczemy ok 25 min, najlepiej obserwować. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz