Składniki:
Ciasto:
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 1 kostka margaryny
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 3 szkl. mleka (750 ml)
- 2 budynie śmietankowe
Dodatkowo 8-10 jabłek. Można użyć jabłek ze słoika lub gęstego musu jabłkowego.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części i odłożyć do lodówki aby ciasto stwardniało.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Polewamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Z 3 szklanek mleka odlewamy 2 szklanki i gotujemy. W trzeciej szklance mieszamy budynie i wlewamy do gotującego mleka. Mieszamy szybko i dokładnie aby nie było grudek. Odstawiamy do wystudzenia.
Z 3 szklanek mleka odlewamy 2 szklanki i gotujemy. W trzeciej szklance mieszamy budynie i wlewamy do gotującego mleka. Mieszamy szybko i dokładnie aby nie było grudek. Odstawiamy do wystudzenia.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Jedną część ciasta wyjmujemy z lodówki. Ciasto ścieramy na spód blaszki na tarce o dużych oczkach.
Na starte ciasto wykładamy wcześniej starte jabłka.
Na jabłka wylewamy cały ugotowany i wystudzony budyń.
Na budyń ścieramy drugą część ciasta.
Pieczemy 50 min w 180 st. Smacznego!
Szybkie, proste i z pewnością smaczne! :)
OdpowiedzUsuń