Ad sense

piątek

zapiekanka gołąbkowa

Bardzo dobra zapiekanka z kapusty, ryżu i mielonego mięsa. W smaku przypomina gołąbki a dużo mniej przy niej roboty niż w tradycyjnych gołąbkach. Polecam!


Składniki:
  • 2 woreczki ryżu
  • 0,5 kg mielonego mięsa
  • mała kapusta 
  • passata pomidorowa
  • przyprawy do mięsa mielonego
  • można dodać jajko do mięsa mielonego lecz nie jest to konieczne



Przygotowanie:
Ryż gotujemy al dente. Mięso mielimy. Kapustę siekamy i gotujemy ok 5 min.
Ugotowany ryż mieszamy ze zmielonym mięsem i doprawiamy ulubionymi przyprawami (u nas papryka słodka, czosnek, papryka ostra, majeranek,odrobina soli, pieprz). Naczynie żaroodporne smarujemy lekko tłuszczem. Na dno wykładamy 1/3 kapusty, na kapustę połowę mięsa z ryżem, mięso polewamy połową passaty pomidorowej, następnie 1/3 kapusty, drugą połowę mięsa z ryżem i na samą górę znowu kapustę. Całość polewamy passatą pomidorową. Pieczemy pod przykryciem ok 1h i 15 min w 200 st. Smacznego!


3 komentarze:

  1. Ooo, to jest jakaś ciekawa alternatywa do tradycyjnych gołąbków. Na pewno było pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę spróbowac.

    OdpowiedzUsuń