Łatwy, szybki domowy fast-food. W smaku przypomina big maca z popularnej restauracji. Idealnie nadaje się na obiad, kolację lub spotkanie ze znajomymi! Polecam.
Składniki:
Ciasto
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. gorącej wody
- 1 opakowanie drożdży instant
- 2-3 łyżki oleju
- pół łyżeczki bazylii
- pół łyżeczki oregano
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- mięso mielone wołowe 400 g
- cebula
- ketchup
- musztarda
- ogórki konserwowe ok 6 sztuk - plasterki
- ser żółty- starty na tarce
- sól, pieprz
- papryka słodka, papryka ostra
- majeranek
- olej lub oliwa do smażenia
- odrobina mleka do posmarowania ciasta
- garść sezamu
W tym czasie podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę, następnie dodajemy mięso mielone, przyprawy i podsmażamy.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części (mniejszą i większą). Większą cześć należy rozwałkować tak aby starczyła na dno tortownicy oraz boki. Mniejszą część rozwałkowujmy tak aby przykryła całego cheeseburgera.
Zaczynamy układać składniki. Na dnie mięso mielone z cebulką.
Następnie odrobina startego sera. Całość smarujemy keczupem. Układamy ogórki konserwowe na całą blaszkę.
Smarujemy musztardą a następnie całość posypujemy żółtym serem.
Całość przekrywamy mniejszym kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem
. Całość pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz