Składniki:
- 1 kg szynki - można zastąpić karkówką lub żeberkami
- 1 duża cebula
- 1 kg kapusty kiszonej
- bulion warzywny lub mięsny
- 2-3 łyżki oleju
- sól, pieprz,
- ulubiona przyprawa do mięsa,
- czosnek
Przygotowanie:
Szynkę nacinamy tak, aby mięso było rozdzielone na plastry, ale nie przecięte do końca, oprószyć przyprawami. Cebulę kroimy w plastry. Między plastry mięsa wkładamy plasterki cebuli. Mięso przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Dno garnka smarujemy lekko olejem. Kapustę odciskamy, jeśli jest za kwaśna, trzeba ją przepłukać, nożna również lekko posiekać, następnie połowę wykładamy na dno garnka. Mięso wyjmujemy z lodówki. Między nacięcia wciskamy część kapusty i całość układamy w garnku na już wyłożonej kapuście. Resztą kapusty przykrywamy mięso aby szynka była nią przykryta ze wszystkich stron. Całość podlewamy bulionem i dusimy około 1-1,5 godziny. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz