Ad sense

sobota

zdrowe dietetyczne marchewkowe muffinki. Bez glutenu, bez laktozy

Marchewkowe muffinki to zdecydowanie mój faworyt jeśli chodzi o zdrowe ciasta. Naprawdę. Delikatne, wilgotne, miękkie, nie za słodkie, proste w wykonaniu, mało kaloryczne a przede wszystkim - zdrowe!
Z podanych składników możecie upiec ciasto w tortownicy lub innej małej blaszce.


Składniki:
  • 400 g szklanki startej marchwi- około 3,5 szklanki
  • 150g szklanki płatków owsianych bezglutenowych lub górskich
  • 4 jajka - żółtka i białka osobno
  • 2,5 łyżki prawdziwego miodu
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 goździki
  • szczypta imbiru
  • szczypta soli
  • 2 garście posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
 Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Płatki owsiane mielimy na mąkę. Następnie białka rozdzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Mieszamy dokładnie z żółtkami, aż się połączą. Partiami dodajemy startą marchew i mieszamy. Następnie dodajemy cynamon, imbir, sodę oczyszczoną i partiami zmielone płatki owsiane i dokładnie mieszamy. Goździki posiekać lub zmielić w młynku do kawy, dodać do masy. Dodajemy 2 łyżki oleju, posiekane orzechy włoskie oraz miód i wszystko dokładnie mieszamy. Masa wyjdzie dość rzadka, wszystko zależy od marchewki - jedna ma więcej soku inna mniej. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni bez termoobiegu i  pieczemy około godziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz