Pizza gyros, na pełnoziarnistym spodzie, z kawałkami soczystego, dobrze doprawionego kurczaka i mnóstwem mozzarelli. Prosta, szybka do przygotowania a do tego przepyszna!
Składniki:
ciasto:- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (można użyć zwykłą pszenną)
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- 25 g świeżych drożdży
- pół szklanki ciepłej wody
- 1,5 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- 250 g piersi kurczaka lub indyka
- przyprawa do gyrosa
- 1 łyżeczka oleju lub oliwy
- pół dużej cebuli
- 1/2 kubka gęstej kwaśnej śmietany (ok. 100 g)
- 1/2 łyżeczki oleju lub oliwy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
dodatkowo 1 kulka mozzarelli
Przygotowane:
Zaczynamy od zrobienia zaczynu: do miski dajemy pokruszone drożdże, cukier oraz wodę. Odstawiamy aby drożdże zaczęły pracować. W osobnej misce mieszamy mąkę, sól, oliwę oraz wyrośnięte drożdże. Całość dokładnie wyrabiamy na miękkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do podrośnięcia na ok. 45 min.
W czasie gdy ciasto rośnie myjemy i osuszamy mięso. Kroimy na paski i doprawiamy przyprawą. Cebulę kroimy w piórka. Kurczaka lub indyka podsmażamy na patelni, gdy straci już surowość to dodajemy cebulkę. Całość podsmażamy jeszcze chwilę aż cebula się zeszkli i odstawiamy.
W osobnej miseczce mieszamy śmietanę, olej oregano, sól i pieprz.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę. Smarujemy sosem śmietanowym. Na sos układamy podsmażonego kurczaka z cebulą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz