Ad sense

niedziela

Najprostszy domowy chleb z ziarnami

Najprostszy domowy chlebek z którym poradzi sobie nawet początkujący kucharz-piekarz :)


Składniki:
  • 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 200g mąki pszennej
  • 1,5 szkl. płatków owsianych - najlepiej górskich
  • 100g pestek słonecznika
  • 100g pestek dyni
  • 1/2 szkl. siemienia lnianego w ziarnach
  • 50g drożdży
  • 500-600 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru do zaczynu 
  • więcej niż pół łyżki soli
  • (ja dodałam jeszcze 50 g żurawiny)

Przygotowanie:
Rozpoczynamy od zaczynu: drożdże rozkruszyć, zasypać cukrem, zalać połową wody i odstawić na 15 min. W tym czasie do miski wsypać mąki, sól, płatki, słonecznik, dynię i siemię lniane - wymieszać. Po 15 minutach do zaczynu wsypujemy resztę składników oraz pozostałą wodę. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą lub kaszą manną, przekładamy ciasto i odstawiamy przykryte ściereczką na około godzinę. Po tym czasie wstawiamy wyrośnięty chleb do zimnego piekarnika, nastawionego na 200 stopni i pieczemy przez ok. 1 godz.
Smacznego :)

1 komentarz: