Ad sense

piątek

Przepyszny sernik - przepis z zeszytu babci

Bardzo stary przepis... po pierwszym kęsie przypomniał mi się dom babci i jej sernik pieczony w takim starym piecyku kaflowym... smakuje identycznie jak z czasów dzieciństwa 😍


Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 1 żółtko
  • 250 g masła lub sprawdzonej margaryny
  • pół szklanki cukru (125 ml)
  • płaska łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa:
  • około 1 kg twarogu półtłustego
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej lub dwa budynie śmietankowe
  • 5 jaj
  • 125 ml mleka
  • 125 ml chudej śmietany 12%
  • 3/4 szklanki cukru (około 200 g)
  • szczypta soli


Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Odstawić na 15 min. Podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować, wyłożyć na blachę i podpiec 10 min w 180st. Drugą część rozwałkować i pociąć na paski.
Masa serowa - potrzebne nam będą 3 miski - w pierwszej ubijamy białka jaj ze szczyptą soli. W drugiej misce żółtka miksujemy z cukrem na puch. W trzeciej misce miksujemy ser, śmietanę i mleko najlepiej blenderem. Żółtka z cukrem dodajemy do masy serowej i mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Wylewamy na podpieczony spód. Na to kładziemy paski ciasta. Pieczemy 45-50 min w 180 st.





2 komentarze:

  1. Dorota K.09:58

    Uwielbiam tradycyjne serniki. Jaki wymiar blaszki, standardowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, standardowy rozmiar. Moja blaszka ma 35x27 cm

      Usuń