- 500 gramów mąki
- 500 gramów jogurtu naturalnego
- 250 gramów borówki amerykańskiej
- 250 gramów malin
- kilka truskawek (dowolna ilość)
- 2 jajka
- 150 gramów brązowego cukru
- 160 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Owoce umyć, truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki.
Mąkę przesiać przez sito. Wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
W misce wymieszać cukier z olejem, jajkami i jogurtem. Dodać mąkę z proszkiem i sodą. Wymieszać łyżką lub delikatnie mikserem, by składniki się połączyły.
Ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Równomiernie rozsmarować. Na wierzchu ciasta ułożyć owoce, lekko wciskając je w ciasto.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 35 minut, do suchego patyczka.
Po lekkim ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Nie dałas proszku do pieczenia czy w związku z tym zwiekszyłas ilość sody
OdpowiedzUsuńNie :)
UsuńCiasto na blachę o jakich wymiarach?
OdpowiedzUsuń35cmx27cm
UsuńCzy może być oliwa z oliwek??
OdpowiedzUsuńNiestety nie. Można zastąpic roztopionym masłem lub Margaryna.
Usuń