Ad sense

czwartek

Grillowane filety z udek kurczaka z mizerią z pomidorków koktajlowych ze szczypiorkiem

Pyszne, miękkie mięsko z chrupiącą skórką. Dobra alternatywa dla osób, którym znudziły się filety z piersi kurczaka. Zrobione na elektrycznym grillu jest o wiele zdrowsze niż z grilla w ogrodzie, ponieważ nie wsiąknie toksycznych oparów jakie się wytwarzają z węgla i podpałek...
Spróbujcie sami!


 Składniki:
  • 4 filety z udka kurczaka
  • trzy łyżki oleju
  • przyprawa do kurczaka 
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • pół pęczka szczypiorku lub więcej jak lubicie
  • sól, pieprz
  • jogurt naturalny lub śmietana

Przygotowanie:
Mięso: Filety oczyścić z tłuszczu. Posypać przyprawą, polać olejem żeby mięso nie wyschło i odstawić na godzinkę do lodówki. Układać na dobrze rozgrzanym grillu lub patelni grillowej i grillować po ok. 7 min z każdej strony. Ja po ułożeniu filetów na grillu zamykam górna pokrywę, wtedy mięsko mam usmażone od razu z dwóch stron :)
Mizeria:  pomidorki umyć, przekroić na połówki i włożyć do miseczki. Szczypiorek poszatkować i wrzucić do pokrojonych pomidorków. Całość doprawić solą i pieprzem, zalać jogurtem i wymieszać.

Smacznego!

2 komentarze: