Składniki:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 0,5 szklanka mleka
- 50 g gorzkiej czekolady najlepiej 70%
- 0,5 szklanki gorzkiego kakao
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szt jajka
- 1/4 szklanki cukru brązowego/trzcinowego
- ok 1/4 szklanki oleju
- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany (dałam gęsty jogurt naturalny)
- truskawki (ja dałam po 1 do każdej muffinki)
Przygotowanie:
Mleko podgrzać, do gorącego dodać czekoladę i mieszać aż do rozpuszczenia. Ostudzić.
Mąkę, kakao i sodę przesiać.
Jajko (w całości) utrzeć do białości, dodać cukier i dalej ucierać. Dodać olej i śmietanę, zmiksować. Dodać ostudzone mleko z czekoladą, zmiksować.
Do masy dodać przesiane mąkę, kakao i sodę, krótko zmiksować do połączenia się składników.
Przygotować formę na muffinki (ja miałam silikonową) i nakładać po dwie duże łyżki ciasta. Truskawki umyć, wyciąć szypułki i wcisnąć po jednej w środek każdej muffinki. Podczas pieczenia ciasto urośnie i truskawka się schowa w środku dzięki czemu muffinki nie będą suche. Piec w temp. 160 stopni przez 25-35 minut do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz