Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (użyłam drobiowego)
- 1 jajko
- 1 łyżka kaszy manny
- sól, pieprz
- szczypta ostrej papryki
- szczypta czosnku
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- ok. litra wody
- vegeta
- 2-3 łyżki śmietany 18% (ja użyłam jogurtu naturalnego)
- posiekana natka pietruszki lub koperek
Przygotowanie:
Mięso mielone umieszczam w misce, dodaję sól, pieprz, ostrą paprykę, czosnek, jajko oraz kaszę manną. Następnie masę wyrabiam dłońmi, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Z mięsnej masy formuję kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.Pulpeciki układam w parowarze i paruje ok 25-30 min.
Na patelni lub w rondelku podsmażam na maśle obraną i drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaję pokrojone pieczarki i duszę, aż do odparowania wody z grzybów. Następnie wlewam gorącą wodę i przyprawiam vegetą.
Kiedy pieczarki się troszkę podgotują a woda zredukuje, dodaje do sosu pieczarkowego uparowane pulpeciki i dusze jeszcze ok 5 min, żeby wszystko przeszło smakiem. Następnie dodaję śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki lub koperek (co wolicie), mieszam.
W razie gdyby sos wyszedł za rzadki można go zagęścić odrobiną mąki (1 łyżeczka mąki pszennej rozpuszczona w 1/4 szklanki zimnej wody) lecz wtedy już nie będzie fit ;)
Smacznego
Makaron z pulpecikami, uwielbiam :) muszę wypróbować, bo z parowaru jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńpolecam! mają o wiele lepszy smak i są o wiele zdrowsze :)
Usuń