Ad sense

wtorek

domowa wędlina - rolada drobiowo wieprzowa

Uwielbiamy domowe wędliny. Wiemy co jemy, bez zbędnej chemii.




Składniki:
  • 2 filety z kurczaka
  • 40 dag mielonego mięska wieprzowego (może być również drobiowe)
  • 2-3 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz, ulubione zioła (czosnek, majeranek, papryka słodka, papryka ostra)
  • świeża pietruszka, koperek
  • 1 ząbek czosnku



Przygotowanie:
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i przekrajamy wzdłuż na pół. Rozbijamy tłuczkiem, żeby były większe i cieńsze. Rozkładamy woreczek do pieczenia lub filię. Na woreczek układamy rozbite filety tak aby lekko zachodziły jeden na drugi. Układamy tak aby powstał nam prostokąt. Doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso mielone doprawiamy, dodajemy jajko, przyprawy, czosnek, zioła oraz kaszę. Dokładnie wyrabiamy. Wyrobione mięso wykładamy na filety i dokładnie rozsmarowujemy. Pomagając sobie folią zwijamy całość na roladę. Zwiniętą można obwiązać sznurkiem i piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem lub włożyć do aluminiowej keksówki i piec pod przykryciem. Na początek 10 min w 190 st następnie zmniejszamy na 170 st i pieczemy jeszcze ok 1-1:20 h. po upieczeniu należy wystudzić roladkę i włożyć do lodówki najlepiej na noc. Schłodzona będzie się lepiej kroiła. Smacznego!

1 komentarz: