środa

Bajaderki

Bajaderki są proste i szybkie do przygotowania a przy okazji można do nich wykorzystać ciastowe resztki i przemycić troszkę zdrowych składników. Te małe, wilgotne, słodkie kuleczki z czekoladowym wnętrzem bogatym w bakalie zaspokoją podniebienie niejednego łasucha!


Składniki:
  • pół paczki herbatników pełnoziarnistych
  • mała paczka biszkoptów
  • dwie garście płatków owsianych
  • garść siemienia lnianego w ziarnach
  • słoiczek dżemu - u mnie z czarnej porzeczki
  • 4-5 łyżek śmietany lub jogurtu greckiego
  • kilka kropel aromatu do ciast - migdałowy lub rumowy lub oba :)
  • duża łyżka masła orzechowego
  • garść wiórków kokosowych
  • 2-3 łyżki ciemnego kakao
  • 100 g mieszanki studenckiej - lub ulubione orzechy - posiekane
Przygotowanie:
Do większej miski  kruszymy herbatniki i biszkopty. Dodajemy płatki owsiane, siemię lniane, kakao,aromat i kokosy i całość mieszamy. Następnie dodajemy dżem, jogurt lub śmietanę i masło orzechowe - mieszamy jeszcze raz dokładnie łącząc składniki. Odstawiamy na pół godzinki do lodówki aby całość się schłodziła i po tym czasie formujemy małe kulki. Można całość obtoczyć w czekoladzie, orzechach lub wiórkach kokosowych. Smacznego!

1 komentarz:

  1. bardzo smaczne połaczenie składników :)

    OdpowiedzUsuń