- 500-600 g białego sera/twarogu zmielonego trzykrotnie
- 1 szklanka cukru pudru
- 250 g miękkiego masła
- 1 łyżka kakao
- 36 herbatników - moje pełnoziarniste
Przygotowanie:
Ser mielimy trzykrotnie. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy po troszkę zmielony ser i mieszamy dokładnie. Powstałą masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.
Herbatniki rozkładamy na folii aluminiowej w trzech rzędach po 6 ciastek. Smarujemy masą bez kakao i układamy znowu ciastka. Smarujemy masą kakaową.
Łapiąc za boki folii aluminiowej składamy ciasto w trójkąt/domek, dociskamy lekko aby całość ładnie się trzymała. Odstawiamy do lodówki.
Można polać czekoladą lub zrobić domową polewę czekoladową (moja polewa to mały kubek śmietany 12%, łyżka cukru i łyżka lub dwie kakao, całość zagotowuje na małym ogniu i polewam ciasto). Smacznego!
Chatka baby jagi wygląda bardzo pysznie :) Jako że jestem akurat Małgosia, chetnie bym do tej chatki zawitała )
OdpowiedzUsuń