Składniki:
- woreczek/pół szklanki kaszy jaglanej- suchej przed ugotowaniem
- 1,5 szklanki mleka (około 400ml)
- 1-2 łyżki miodu - zależy jakie słodkie lubicie
- szklanka wiórek kokosowych (około 5 łyżek)
- migdały
- po kilka kropel aromatu migdałowego i rumowego
- w wersji dla dorosłych można dodać rum lub kokosowy likier ;)
Przygotowanie:
Kaszę wsypujemy na sitko. Przelewamy zimną-wrzącą-zimną wodą, żeby pozbyć się goryczki.
Przepłukaną kaszę zalewamy mlekiem i gotujemy mieszając od czasu do czasu aż kasza wsiąknie całe mleko. Do ciepłej kaszy dodajemy kokosy i miód i mieszamy. Z jeszcze ciepłej masy formujemy kuleczki do których dajemy do środka migdał i obtaczamy w kokosach. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wkładamy je do lodówki. Najlepiej smakują na drugi dzień. Smacznego!
pyszności :) takich słodkości nie trzeba sobie odmawiać
OdpowiedzUsuńMasz rację kupne są za słodkie. Dawniej lubiłam, ale teraz twierdzę,ze dodaja za duzo cukru. Dotyczy to też innych słodkości. Podejrzewam, że to nawet nie jest cukier, tylko słodziki.
OdpowiedzUsuń