Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem ulubionej kiełbaski i pieczarek. Bardzo sycąca i łatwa w przygotowaniu. Polecam!
- ok. 1,5 kg ziemniaków
- 500 g kiełbasy (część kiełbasy można podmienić na boczek, szynkę czy inną wędlinę)
- 4 duże cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- ok. 300 g pieczarek
- 1/2 łyżki oleju do smażenia
- ok. 350-400 g kwaśnej, gęstej śmietany
- 2 całe jajka
- ok. 200 g żółtego sera
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, przekrajamy na pół i gotujemy w osolonej wodzie aż będą al dente. Studzimy. Wystudzone kroimy na grubsze plastry.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub piórka. Kiełbasę kroimy w kostkę. Całość smażymy. Pieczarki kroimy w mniejsze kawałki i dorzucamy do kiełbasy z cebulą i podsmażamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub masłem, połowę pokrojonych w plasterki ziemniaków wykładamy na dno naczynia, na to wykładamy podsmażoną cebulę, kiełbasę i pieczarki. Układamy resztę ziemniaków.
W osobnej miseczce mieszamy śmietanę, jajka, ser i zioła. Zalewamy tym naszą zapiekankę.
Całość pieczemy ok 30 min w 180 st do zrumienienia. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz