Składniki:
- 3 szkl mąki
- 350g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu lub cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na 8 części, z każdej formujemy okrągłą, podłużną lub trójkątną bułeczkę. Każdą bułeczkę spłaszczamy, układamy na blaszce do pieczenia. Przed pieczeniem smarujemy z wierzchu wodą lub mlekiem lub jajkiem, można też posypać makiem lub sezamem. Całość wsadzamy do nagrzanego do 200 st piekarnika i pieczemy ok 25 min. Smacznego!
Czy jogurt można zastąpić maślanką ?
OdpowiedzUsuńBułeczki robiłam tylko na jogurcie więc ciężko powiedzieć. Myślę, że jeżeli maślanka nie jest za bardzo rzadka to można spróbować
UsuńSpróbuję upiec bułki na maślance. Napiszę czy wyszły.
OdpowiedzUsuńUpiekłam bułki z połowy składników , czyli wyszło 4 bułki.
OdpowiedzUsuńTak jak pisałam zamieniam jogurt na maślankę ( 150 gr )
Bułki wyszły przepyszne.
Wklejam 2 linki do obrazka na których widać jak wyglądają upieczone bułki.
https://bit.ly/2kslUjH
https://bit.ly/2ksrrH7